آشنایی با رمزارزها

در این مقاله ، سعی می کنیم به سوالات زیر پاسخ دهیم:

  • ارز دیجیتال چیست ؟
  • ارز مجازی چیست؟
  • رمز ارز چیست ؟
  • بیت کوین چیست؟
  • آلت کوین (Altcoin) چیست ؟
  • ماینر کیست ؟
  • نود چیست؟
  • پلاک چین چیست ؟
  • کدام رمز ارز از همه بهتر است ؟
  • آیا روی رمز ارزها سرمایه گذاری کنم ؟
  • اگر خواستم سرمایه گذاری کنم از کجا شروع کنم و چقدر سرمایه وارد اینکار کنم؟

ارز دیجیتال

ارز دیجیتال (Digital currency) که به آن پول دیجیتال و ارز الکترونیک هم گفته می‌شود نوعی ارز است که برخلاف ارزهای فیزیکی، تنها به شکل دیجیتال وجود دارد اما ویژگی‌هایی مانند ارزهای فیزیکی دارد؛ مانند پول نقد فیزیکی، می‌توان آن را دریافت کرد، انتقال داد و یا به پولی دیگر تبدیل کرد. می‌توان از ارزهای دیجیتال برای خرید کالا و خدمات استفاده کرد و کارهایی نظیر پرداخت قبوض، خرید از فروشگاه‌های آنلاین و غیره را به کمک آن انجام داد. درحقیقت ارزهای دیجیتال معادل دیجیتال شده ارزهای واقعی هستند؛ یعنی به ازای هر ارز دیجیتال یک معادل فیزیکی در دنیای واقعی وجود دارد.
موجودی حساب بانکی ساده‌ترین مثال ارز دیجیتال است.(یعنی همان پولی  که مانده حسابش را  در کارت بانکی خود می بینید)  در این مثال، کاربر، معادل مبلغ ریالی که نزد بانک موجودی دارد ارز دیجیتال‌ دریافت می‌کند.

پس مشخص شد که حساب ارز دیجیتال  در جایی که بانک مرکزی نام دارد نگهداری می شود

ارز مجازی
 
ارزمجازی (Virtual Currency) نوعی ارزدیجیتال است که توسط برنامه‌های کامپیوتری تولید و کنترل می‌شود؛ ارزهای مجازی معادل کالا یا ارز فیزیکی نیستند و توسط نهادها و سازمان‌ها ابداع می‌شوند تا در سامانه‌های مشخص استفاده شوند.
 
امتیازهای باشگاه مشتریان شرکت‌ها نمونه خوبی از ارز مجازی است.(مثل : امتیازی که دیجیکالا ، هایپرمی ، کورش  یا هر باشگاه دیگری  به ازای خرید به مشتری  می دهد) این امتیازها در دنیای واقعی اعتباری ندارند ولی در وب‌سایت یا برنامه تلفن همراه شرکت قابلیت خرج شدن و معاوضه با کالا یا خدمات مشخص را می‌یابند. سکه‌های درون بازی‌ها که برای خرید قابلیت‌ها یا باز کردن مراحل جدید استفاده می‌شوند مثال دیگری از ارز دیجیتال هستند.

رمز ارز

رمزارزها (cryptocurrency) نوعی ارزمجازی هستند که از فناوری رمزنگاری در طراحی آنها استفاده شده است. عملیات رمزنگاری با کد کردن اطلاعات از طریق الگوریتم‌های پیچیده ریاضی انجام می‌شود، رمزنگاری اطلاعات به افزایش امنیت رمزارزها کمک می‌کند.

رمزارزها برخلاف ارزهای دیجیتال و مجازی، غیرمتمرکز هستند؛ توسط هیچ حکومت، سازمان یا ارگان خاصی کنترل نمی‌شوند و هیچ شخص یا نهادی توان کنترل یا دست‌کاری در آنها را ندارد.


بیت‌کوین قدیمی‌ترین رمزارز جهان است. در حال حاضر بیش از ۱۵۰۰ رمزارز در جهان وجود دارد که بیت‌کوین شناخته‌شده‌ترین آنهاست.

برای درک بهتر مطلب تصور کنید  که چند نفر ، اسم فامیل بازی می کنند و مثلا مقداری تنقلات و آجیل یا میوه در وسط ، بعنوان جایزه قرار داده باشند.
یک نفر یک حرفی می گوید و بقیه باید با آن حرف یک اسم را حدس بزنند.  این می شود : فرمول بازی
هر کسی زودتر ، اسم درست را حدس بزند ، برنده است و بعنوان پاداش یک امتیاز به آن تعلق می گیرد.
بعد نفر بعد یک حرف جدید می گوید و دوباره این روند ادامه پیدا می کند.

فرض کنید این بازی آنقدر ادامه پیدا کند تا مثلا جمع امتیازات به ۱۰۰ برسد.
در اینجا یکی ممکن است ۳۰ امتیاز ، یکی دیگه ۵۰ امتیاز یا ۱۰ امتیاز گرفته باشد.
هر فرد براساس امتیازی که بدست می آورد می تواند از این تنقلات یا میوه یا آجیل استفاده کند. و یا حتی امتیاز خود را به دیگران که امتیاز ندارند یا امتیاز کمتری دارند بفروشید تا آنها نیز بتوانند از آن خوراکی ها استفاده کنند.
در این حالت این امتیاز ارزش پیدا می کند و قابل تبادل است.
رمز ارز (یا همین بیت کوین ما ) نیز به نوعی به همین صورت است . یعنی با آن فرمول ، امتیازی تولید شد که می توان با آن امتیاز صاحب دارایی گشت.

پس رمز ارز از قبل نبوده و بنا به خواسته افراد و بایک فرمول توافق شده تولید می شود . لذا  صاحب و مالک خاصی ندارد و همه افراد در کل جهان می توانند در این مسابقه شرکت کنند و مالک آن شوند.

بیت کوین چیست؟
 بیت کوین رمز ارزی است که در آن یک فرمول ریاضی بصورت معادله داده می شود. همه افراد عضو باید آن معادله را حل کنند، کسی که زودتر آنرا حل کند ،  امتیاز می گیرد.این می شود یک بیت کوین . بعد یک معادله دیگر داده می شود و این عمل آن قدر ادامه پیدا می کند تا به ۲۱ میلیون واحد برسد.
این بیت کوینهای های کسب شده قابل خرید و فروش هستند.مثلا در حال حاضر هر بیت کوین یک میلیارد تومن ارزش دارد.
درشبکه بیت کوین هر ۱۰ دقیقه یک معادله داده می شوند و بقیه باید در ظرف این ده دقیقه جواب درست را بدست آورند (معادله به نحوی طراحی میشود که در مدت ده دقیقه پاسخ آن داده شود نه کمتر، نه بیشتر) و اولین کسی که درست حل کند، آن امتیاز را کسب کرده است. و این روند تا رسیدن به حد ۲۱ میلیون واحد به همین روال ادامه می یابد‌.

آلت کوین (Altcoin) چیست ؟
آلت کوین (Altcoin) به تمام ارز‌های رمزنگاری شده‌ای گفته می‌شود که پس از بیت کوین معرفی شده است. می‌توان گفت که علت وجود آلت کوین‌ها این است که جایگزینی بهتراز بیت کوین  به نظر می‌رسند.آلت کوین‌ها به طور کلی برای رفع نقص‌های موجود در بیت کوین با چارچوب‌های مشابه به آن طراحی شده‌اند؛ خواه این نقص‌ها سرعت باشد، خواه هزینه استخراج یا عوامل دیگر باشد.

 بر اساس آخرین شمارشی که در اوایل سال ۲۰۲۰ انجام گرفت، به این نتیجه رسیدیم که بیش از ۵۰۰۰ ارز رمزپایه وجود دارد. طبقه گفته CoinMarketCap در فوریه ۲۰۲۰، آلت کوین چیزی بیش از ۳۴ درصد از کل بازار ارز‌های رمزنگاری شده را تشکیل می‌دهد.

ماینر کیست ؟
به افرادی که در استخراج بیت کوین شرکت می کنند « ماینر» می گویند.

نودچیست ؟
هر ماینر از یک وسیله یا کامپیوتر برای اتصال و نظارت استفاده می کند که ازطریق یک نقطه اتصال که «نود» نامیده می شود به شبکه متصل می گردد. به این نودها «نود ماینینگ» می‌گویند. (پس توجه دارید که نودهای دیگر هم در شبکه هستند که بدلیل طولانی شدن مطلب ، از ذکر آنها اجتناب می شود)

بلک چین چیست؟
این نودها مجموع امتیازات گرفته شده را جمع آوری و در یک بسته قرار می دهند که«بلاک» نام دارد. این بلاک ها مانند زنجیر به هم پیوسته می شود که مجموعه آنها بلاک چین  گفته می شود.

کدام رمز ارز از همه بهتر است ؟
برای پاسخ به این سوال ، باید برگردیم به قاعده بازی . پیش از این گفتیم که ماهیت رمز ارزها بر پایه مشارکت اعضاء است. یعنی هرچه تعداد بازیکنها بیشتر باشند ، قاعدتا ، پول بیشتری هم به گردش در می آید  و در این میان سود و زیان بیشتری هم در جریان خواهد بود. لذا ارزشمندی هر رمز ارزی به تعداد اعضاء شبکه آن ، سهولت در جابجایی ، امنیت و کاربردی بودن آن وابسته است. بر این مبنا ، اگر به سایت https://blockchair.com سری بزنید و از منوی زبان ، زبان فارسی را انتخاب کنید ، براحتی می توانید اطلاعات مربوط به مشهورترین رمز ارزهای حال حاضر را بدست آورید.

آیا روی رمز ارزها سرمایه گذاری کنم ؟
برای پاسخ به این سوال باید به ارزش مزایا و معایب آنها توجه نمود .
مزایا :

  • پرداخت و دسترسی بین‌المللی
  •  هزینه عملیاتی پایین
  •  سرعت‌بالا در انتقالات بین‌المللی و فرامرزی
  •  عدم وابستگی به سیاستهای دولتها
  • امنیت بالا
  • کمرنگ شدن نقش نهادهای ناظر و بانک مرکزی و عدم امکان سوء استفاده دولتها

چالش‌ها و ریسک‌ها

  • غیرقابل‌شناسایی بودن فرستنده و گیرنده
  • نوسانات قیمتی و عدم ثبات در اکثر آنها
  •  فقدان قوانین و مقررات مشخص در حال حاضر
  • پول‌شویی و گسترش بخش غیررسمی اقتصاد
  • برگشت‌ناپذیری وجه
  • افزایش فعالیت‌های مجرمانه

حال این بستگی به شما دارد که پیش بینی کنید ، اقبال عمومی به مزایا توجه خواهد کرد یا به ریسکها، نتیجه هرچه باشد ، تصمیم شما را رقم خواهد زد.

اگر خواستم سرمایه گذاری کنم از کجا شروع کنم و چقدر سرمایه وارد اینکار کنم؟

اگر قصد دارید در بازار ارز های دیجیتال سرمایه گذاری کنید حالا چه به صورت بیت کوین یا آلت کوین باید ۴ نکته مهم را حتما بدانید تا بتوانید یک سرمایه گذاری مطمئن داشته باشید و با دیدی بازتر بتوانید سرمایه گذاری کنید.

۱- حتما در مورد وایت پیپر (white paper) ارز های دیجیتال مطالعه کنید و در این مورد اطلاعات کافی به دست آورید.
     وایت پیپر در حوزه ارزهای دیجیتال سندی (معمولاً یک فایل PDF) است که توضیحی جامع از یک پروژه غیرمتمرکز (ارز دیجیتال یا شبکه مبتنی بر بلاک چین) در آن ارائه شده است. در حقیقت وایت پیپر یک معرفی‌نامه از پروژه است که به خواننده توضیح می‌دهد یک پروژه قرار است چه مشکلی را حل کند. وایت پیپر در هر حوزه‌ای می‌تواند وجود داشته باشد و محدود به دنیای ارزهای دیجیتال نیست. برای یافتن وایت پیپر یک ارز دیجتال ، کافی آنرا در گوگل سرچ کنید.

۲- ارزش بازار آلت کوینی که میخواهید بخرید را بررسی کنید.
    برای پیدا کردن ارزش بازار یک ارز دیجیتال چه بیت کوین و چه غیر از بیت کوین میتوانید به صرافی ها و یا سایر سایت های معتبر که ارزش بازار یک ارز دیجیتال را نشان میدهند مراجعه کنید. و میتوانید از این طریق رتبه بندی هر آلت کوین را بر اساس ارزش بازار آن پیدا کنید.

۳- نکته دیگر که باید به آن توجه شود شاخص BTC.D است.

این شاخص که به آن شاخص بیت کوین دامیننس گفته میشود در واقع به حجم تسلط بیت کوین در بازار اشاره دارد. از بیت کوین دامیننس به نفوذ و غلبه بیت کوین نیز تعبیر میشود.این شاخص شرایط بازار بیت کوین را در برابر سایر ارز های دیجیتال را به ما نشان میدهد. این شاخص در واقع یک نمودار است که میتوانید آن را بر اساس دانش تحیلیل تکنیکال آنالیز کنید.
شما می توانید وارد سایت coin360.com شوید و از تب های بالای سایت charts را کلیک نمایید ، سپس به پایین صفحه اسکرول نمایید و در این قسمت دامیننس بیت کوین را با آلت کوین های دیگر مقایسه نمایید.

۴- تحلیل نمودار خود بیت کوین

چون این نماد یا دارایی در واقع ایده و پیشرو بازار ارز های دیجیتال است. اگر بیت کوین ریزشی به دنبال داشته باشد سایر ارز های دیجیتال نیز به دنبال آن دچار ریزش خواهند شد.

 

منابع :

   

Share

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *